Hypotéky si ľudia berú automaticky. Zabúdajú však na poistenie?

04.03.2019 13:50

 

 
Deň čo deň sa stretávame s ľuďmi, ktorí prichádzajú za nami so žiadosťou o hypotéku. Je to skvelé, keď si ľudia plnia sny a chcú mať vlastné bývanie. No veľa ľudí si možno neuvedomuje riziko spojené s hypotékou.

A tu nastáva skutočný problém, aj keď to na prvý pohľad tak nevyzerá. Mnoho z nás si bez ďalšej analýzy berie na seba až príliš veľkú ťarchu. Proste náš emočný koeficient víťazí. No hlava sa nás niekedy pýta: “Čo AK to tak nebude...?"

Ak si nevieme zodpovedať základné otázky, čo bude ak nastane situácia, ktorá výrazne ovplyvní našu budúcnosť, je dobré sa na chvíľu zastaviť a dobre si premyslieť ako to zabezpečiť. Preto ak sa už púšťame do dlhoročného boja, tak nezabúdame načúvať aj druhej strane.

Tej, ktorá Vám hovorí, že nie všetko počas najbližších 30-tich rokov pôjde podľa plánu alebo predstáv. No aj v tomto prípade existuje riešenie ako minimalizovať možné negatívne dopady.

Riešenie

Na základe vašich záväzkov pripravíme plán, pri ktorom budete mať istotu, že Vás nič nezradí. Tak ako v iných odvetviach aj tu platí zlaté železné pravidlo. Za málo peňazí málo muziky. Nie je to len fráza, ale skutočnosť.

Ak chcete mať svoj sen o bývaní pod kontrolou, je potrebné časť svojich financií. Koľko to má byť?

Cena

Cena môže byť rôzna. Záleží na individuálnych aspektoch od veku, povolania, výšky zabezpečenia, ceny nehnuteľnosti, vašich záväzkov a pod. Štandardne cena za kvalitné poistenie, ktoré spĺňa účel je 5 – 10% z príjmu rodiny.

Nie je to zanedbateľná položka, no správna otázka skôr znie: „Som ochotný si zaplatiť za službu, ktorá mi prinesie kľud a pohodu v prípade, že sa niečo za tých 30 rokov stane?“ Odpoveď je len na Vás.

Príklad

Klient má hypotéku na 150 000 Eur. Spolu s manželkou zarábajú viac ako 3 000 Euro mesačne. Majú ročného syna.

Mesačne platia za poistenie celkom 146 Eur. A čo zato získali?

  • Ak sa niečo stane jednému z nich hypotéka bude vyplatená.
  • V prípade úrazu bude nielen hypotéka vyplatená, ale budú mať postarané o dôstojný život formou doživotnej renty.
  • Pri výpadkoch príjmu z dôvodu PN, či úrazu sa nemusia ponáhľať do zamestnania, ale v kľude môžu podstúpiť potrebnú liečbu.
  • Mesačná splátka hypotéky a celkové rodinné výdaje budú zaplatené.
  • A hlavne vedia, že ak sa im niečo stane počas najbližších 30 rokov, ich syn bude mať strechu nad hlavou a financie pre slušný začiatok do života.

Čo myslíte, stojí to za tých 5% z mesačného príjmu?

 

TIP: Ak chcete mať jasnú odpoveď na ČO AK, zabezpečte sa už zajtra. A nemárnite čas a svoje nie ľahko zarobené peniaze.